Farsičnost rezultata TZV. eksterne evaluacije!

Najpre: dosta često koristim, u pedagoškim temama, skraćenicu „tzv.“ (radi izražajnosti u varijanti: „TZV.“), iz konteksta se vidi da je to najčešće radi oznake nečega što je „fejk“, „lažnjak“, što mu je zvanični naziv, tako mu ime stoji, ali je – po suštini i sa dubljim pregledom, uvidom – „lažnjak“, diletenatizam. A toga je kao pleve u našem Sistemu, u njegovoj regulativi, u tekstovima o njemu i o radu u njemu, itd.

Farsičnost (prvih) rezultata TZV. eksterne evaluacije nije potrebno ni obrazlagati, jasna je svakome ko ume da bez digitrona sabere 2+2, i ko je čiste svesti i zdrave pameti. Dovoljno je da se bez ikakvog obrazlaganja samo izdvoje neki akcenti:

– Previše dobrih škola, a loši rezultati mature.
– Gotovo 40 odsto gimnazija je ocenjeno jedinicom ili dvojkom!
– Tek svaka 10 gimnazija i svaka četvrta srednja stručna škola, dobila je najvišu ocenu – četvorku, što nameće logično pitanje – da li to znači da su nam stručne škole bolje od gimnazija.“ Itd, itd!

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/I-najbolje-gimnazije-dobile-keca.lt.html

Da je TZV. eksterna evaluacija kao nekakva, narodski rečeno – skalamerija, glomazna mašinerija koja sam Bog zna kako i zašto funkcioniše, jasno je odavno, od samog početka, već kod prvih EVALUIRANIH SLUČAJEVA. Tj. jasno je bilo da će ona biti TOTALNI PROMAŠAJ – time što se znalo da se zasniva na TZV. internoj evaluaciji i konceptu samovrednovanja. Imam retku gorku čast da sam u njemu od samog početka, te kao svedok iz prve ruke mogu da tvrdim i dokažem, ako zatreba (ponešto od toga na raznim mestima sam već i činio) – kako je postojeći koncept TZV. samovrednovanja prethodni totalni promašaj, na koji se nadovezao, nadogradio naknadni totalni promašaj, sa TZV. eksternom evaluacijom.

Povodom objavljenih prvih rezultata – izdvojio bih samo rečenicu koja mi je u celom izveštaju u „Politici“ NAJFASCINANTNIJA, izjavu gospođe Predsednice Nacionalnog prosvetnog saveta, dr Desanke Radunović, koja „je tako rekla da je ovo previše dobar rezultat i da bi bilo potrebno nešto promeniti u samoj metodologiji računanja„.

JA SE NE BIH USUĐIVAO DA BILO KAKVU IZJAVU O TZV. EKSTERNOJ EVALUACIJI DAJEM – A DA SE PRETHODNO NISAM LIČNO NA TERENU UVERIO KAKO SAM TAJ MODEL FUNKCIONIŠE. Ili, ako se ne bih, zbog dostojanstva Člana Nacionalnog prosvetnog saveta, ponižavao da idem po školama i gorama („po šumama i gorama“), da proveravam kako funkcioniše ta evaluatorska zavrzlama, a ja bih se potrudio da, sedeći u svojoj kancelarji – bar na neke načine doprem do kakvih-takvih signala, ako ne pouzdanih pokazatelja. Dovoljno je da se u tom smislu samo malo „prelistaju“ pedagoški blogovi, dovoljno makar i samo to, da se vidi šta o TZV. „ekternoj“ kažu nastavnici-praktičari, pa da se dobije neka plastičnija slika.

Ne, lakše nam je da sedimo u svojoj udobnoj foteljici, uz kaficu i eventualne „mudre“ razgovore sa saradnicima i kolegama, te da zamišljamo kako tamo napolju sve funkcioniše onako kako mi zamišljamo, iz perspektive svoje foteljice.

UZ OČIGLEDNE FARSIČNE REZULTATE TZV. EKSTERNE EVALUACIJE – REĆI DA JE POTREBNO, TEK SAMO TO, MALČICE, „NEŠTO PROMENITI U SAMOJ METODOLOGIJI RAČUNANJA“! Ko, OZBILJAN, samo malo bolje prouči sam model TZV. „eksterne“, a da tek elementarno poznaje kako funkcioniše nastavna praksa kod nas, pa tek ako samo malo bude prisutan i prati šta se dešava u samim školama (bar neka ode na dva-tri takva mesta), pri „evaluaciji“, da čuje izjave nastavnika i svih aktera u školi, itd, itd. – I DA NIJE POSEBNO INTELIGENTAN, UPUĆEN U PEDAGOGIJU I PRONICLJIV: OČAS POSLA BI KONSTATOVAO KAKO JE POSTOJEĆI MODEL TZV. EKSTERNE EVALUCIJE – TOTALNI, GRANDIOZNO-SISTEMSKO-OBRAZOVNI PROMAŠAJ!

A pokazatelja na svakom koraku – „koliko ti duša hoće“!

О Miroslav

Insajder Evolucionizma u zemaljskom Karantinu-Paklu-Zatvoru!
Овај унос је објављен под Obrazovni Sistem и означен са , , . Забележите сталну везу.

2 реаговања на Farsičnost rezultata TZV. eksterne evaluacije!

  1. Повратни пинг: Фарсичност резултата ТЗВ. екстерне евалуације! | Зелена учионица

  2. Повратни пинг: Писмо професорке | Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s